Kemahiran Membaca (Tahun 3): Petikan dan Perenggan

0%

1. Malaysia sebuah negara yang harmoni. Rakyat Malaysia terdiri daripada berbilang kaum seperti Melayu, Cina dan India hidup dengan aman tanpa sengketa.
Selain itu, Malaysia juga mempunyai budaya yang unik. Buktinya, setiap kali tiba musim perayaan semua orang tidak kira bangsa akan saling mengunjungi. Contohnya, Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baharu Cina dan Deepavali.
Akhir sekali, setiap tahun pada 31 Ogos rakyat Malaysia di seluruh negara akan menyambut Hari Kemerdekaan dengan meriah. Pada sambutan tersebut bendera Malaysia akan dikibarkan di seluruh negara.

Berdasarkan petikan, manakah bukan keunikan Malaysia?

Correct! Wrong!

2. Bersukan dapat membantu kita untuk mengawal berat badan dan mengelakkan daripada mengalami masalah obesiti dan kegemukan. Contohnya, masalah obesiti akan memberi kesan kepada pergerakan tubuh badan kita dan menyebabkan kita sukar bergerak serta cepat letih ketika berjalan.
Selain itu, aktiviti bersukan akan menjadikan tubuh kita lebih sihat, bertenaga serta dapat meningkatkan stamina diri. Hal ini dapat mengelakkan kita daripada menjadi lesu dan tidak cergas untuk melakukan sesuatu. Contohnya dengan melakukan aktiviti sukan seperti berenang dan berbasikal.

Berdasarkan petikan, berikut merupakan faedah bersukan kecuali _____.

Correct! Wrong!

3. Baca petikan dan fahami maklumat yang diberi. Kemudian, lengkapkan peta grafik dengan jawapan yang betul.

Correct! Wrong!

4. Baca petikan dan fahami maklumat yang diberi. Kemudian, lengkapkan peta grafik dengan jawapan yang betul.

Correct! Wrong!

Kemahiran Membaca (Tahun 3): Petikan dan Perenggan
Masih Lemah, perlukan bimbingan yang berterusan.
Memuaskan, namun perlu usaha lagi untuk dapat markah cemerlang.
Tahniah, Anda cemerlang untuk subjek ini.

Share your Results: