Nombor Hingga 10 000 (Tahun 3): Masalah Perkataan yang melibatkan Nombor

0%

1. Rina mempunyai empat kad nombor dan dia menjatuhkan satu kad ke dalam setiap empat dulang dengan label nilai tempat seperti yang ditunjukkan. Dia meletakkan kad nombor 3 di dulang beratus-ratus, kad nombor 1 di dulang yang satu, kad nombor 5 di dulang beribu-ribu, dan kad nombor 3 di dulang puluhan. Tuliskan nombor yang terbentuk dalam angka.

Correct! Wrong!

2. Lima orang meneka jumlah guli di dalam balang. Jawapan mereka ditunjukkan dalam jadual. Nombor terdekat dengan nombor sebenar akan menjadi pemenang. Siapa pemenang sekiranya bilangan guli yang betul di dalam balang adalah 1 200?

Correct! Wrong!

3. Latif berusaha mengatur semua kad yang diberikan kepadanya: 2, 8, 5, 4 untuk membentuk nombor terkecil. Berapakah nombor dalam perkataan?

Correct! Wrong!

4. Jumlah buku yang dibaca oleh empat orang pelajar semasa kempen ditunjukkan di bawah. Pelajar yang membaca kurang daripada 150 buku tidak akan mendapat pingat. Siapa yang akan mendapat pingat?

Correct! Wrong!

5. Jumlah minuman soda dalam tin yang dijual setiap hari oleh lima kedai serbaneka disusun mengikut turutan seperti yang ditunjukkan. Perbezaan jumlah tin yang dijual di antara kedai serbaneka adalah 25. Hitung jumlah tin yang dijual di kedai Geetha.

Correct! Wrong!

6. Yee Mei mahu membentuk angka lapan ribu empat ratus tujuh belas. Berapa banyak manik yang mesti dia keluarkan dari bingkai penghitungan untuk mendapatkan nombor itu?

Correct! Wrong!

7. Arif menyusun nombor dengan mengikuti corak tertentu, secara mendatar dan menegak. Apakah nombor yang hilang?

Correct! Wrong!

8. Bekas B berukuran separuh dari bekas A. Kita boleh memasukkan 1 000 gula-gula ke dalam bekas A. Berapakah bilangan gula-gula yang boleh kita masukkan ke dalam bekas B?

Correct! Wrong!

Nombor Hingga 10 000 (Tahun 3): Masalah Perkataan yang melibatkan Nombor
Masih Lemah, perlukan bimbingan yang berterusan.
Memuaskan, namun perlu usaha lagi untuk dapat markah cemerlang.
Tahniah, Anda cemerlang untuk subjek ini.

Share your Results: