Wang (Tahun 6) : Potongan Harga, Bil, Rebat dan Invois

0%

1. Timothy mendapat potongan harga sebanyak 30% ketika membeli baju yang berharga RM120. Berapa banyak wang yang dia simpan?

Correct! Wrong!

2. Carls dan David makan tengah hari di restoran Mouros. Pelayan memberinya bil. Carls memberikan nota RM50 kepada pelayan. Berapa banyak baki yang mesti dia perolehi?

Correct! Wrong!

3. Pasar raya Prism telah memberikan baucar rebat sebanyak RM60 untuk pembelian melebihi RM1 000. Cik Linda membeli ketuhar gelombang mikro dengan harga RM950 dan pengering rambut dengan harga RM211. Berapakah jumlah sebenar yang harus dibayar oleh Linda?

Correct! Wrong!

4. Berapa banyak yang perlu dibayar oleh City Bookshop kepada syarikat Jackson Trading?

Correct! Wrong!

5. Patrius mendapat potongan harga sebanyak 5% untuk pembelian petrol setiap kali dia menggunakan kad kreditnya. Bulan lalu, dia membayar RM360 untuk wang petrol keretanya. Berapa banyak wang yang dia simpan?

Correct! Wrong!

6. Harga cenderahati biasa ialah RM32. Sheila menjual cenderahati itu dengan harga RM24. Cari potongan peratusan.

Correct! Wrong!

7. Jadual menunjukkan bil yang tidak lengkap untuk beberapa perkara. Cari nilai P.

Correct! Wrong!

8. Rachel membeli skirt. Tanda harga pada skirt menunjukkan RM360 dan potongan harga 25%. Penjaga kedai juga memberikan rebat untuk sebarang pembelian. Rachel memberinya RM300 dan mendapat baki RM45. Berapa banyak rebat yang diberikan oleh pekedai itu kepada Rachel?

Correct! Wrong!

9. Cari nilai P.

Correct! Wrong!

10. Ini adalah bil yang tidak lengkap yang menunjukkan barang yang dibeli oleh Karen dari pasar. Dia membayar RM200 dan menerima pertukaran RM19. Berapakah harga 1 kg ketam?

Correct! Wrong!

11. Semasa Jualan Hebat, Encik Chui membeli telefon bimbit dengan harga RM720. Ini adalah 90% dari harga biasa. Berapa harga asal?

Correct! Wrong!

12. Harga sehelai kemeja ialah RM6.90. Seorang pelanggan berhak mendapat rebat sebanyak RM1.90 untuk setiap tiga kemeja yang dibelinya. Sam membeli 27 kemeja dan membayar RM200. Berapa baki yang mesti dia terima?

Correct! Wrong!

13. Berdasarkan invois yang tidak lengkap, dompet itu adalah 3 kali ganda daripada harga tie. Berapakah jumlah yang perlu dibayar oleh Shaun Shop?

Correct! Wrong!

14. Jadual menunjukkan bil yang tidak lengkap yang menunjukkan barang yang dibeli oleh Irene. Dia mempunyai RM100. Apa lagi yang boleh dia beli dengan baki wangnya?

Correct! Wrong!

Wang (Tahun 6) : Potongan Harga, Bil, Rebat dan Invois
Masih lemah, Perlukan bimbingan yang berterusan.
Memuaskan, Namun perlu usaha untuk dapat markah cemerlang.
Taniah! Anda cemerlang untuk subjek ini.

Share your Results: